Hans har varit med nästan sedan starten

2021 firade MSE 40 år och nästan lika länge har Hans Hollén jobbat hos oss. Hasse anställdes 1981 under lite “speciella” omständigheter.

Hans Hollén - en veteran på MSE

Hans Hollén - en veteran på MSE

– Samma dag som jag muckade från lumpen fick mamma och pappa ett samtal från MSE.

MSE ringde för att erbjuda Hans tjänsten som elmontör. Att han inte kunde svara själv i telefon berodde på att han låg på sjukhuset med salmonella. Karriären på MSE startade alltså med en veckas sjukskrivning. Eller det är inte helt sant. Redan som 14 åring hade han gjort sin praktik och senare sommarjobbat på dåvarande Mjölby Stads elverk.

Stolt över det lilla och lokala

Efter några år på MSE blev Hans erbjuden en ny tjänst, som ansvarig för projektering och planering av elnät och belysning. Då var han bara 23 år och skulle leda en grupp på fyra personer.

– Det kändes lite tufft, säger Hans.

Idag, 37 år senare jobbar han kvar på samma tjänst. En anledning till att han trivs så bra är sammanhållningen på företaget och en stolthet över det lilla och lokala.

Hasse under ett Öppet hus på MSE 1991.

Hasse under ett Öppet hus på MSE 1991.

– Här finns inga stuprör. Vi hjälps åt och kan ta snabba beslut. Det finns också mycket erfarenhet inom bolaget som vi har lyckats behålla, säger han.

Det visar sig inte minst när Hans telefon ringer mitt under intervjun och han ursäktar sig:
– Jag är många personer idag, det är flera hos oss som är sjuka. Så är det att jobba i ett mindre företag. Man får rycka in när det behövs.

Sprider ljus i kommunen

I Hans gäng finns tio personer som jobbar med projektering och planering av elnät och fiber. De sköter även belysningen på uppdrag av Mjölby kommun. Är du Mjölbybo kanske du såg julbelysningen eller det uppskattade kvarnhjulet i Svartån i vintras? Där hade Hans ett finger med i spelet.

– Såna där grejer är jättekul. Det är det som gör att jag har stannat så länge på den här tjänsten. Det är en varierad vardag med många spännande uppdrag.

Ett annat roligt belysningsuppdrag var när Mjölby fick en ny rondell som skulle utsmyckas med ett japaninspirerat konstverk.

– Vi byggde upp konstverket i naturlig storlek på vår gård, för att kunna testa olika belysningar så att trafiken inte skulle störas. Jag frågade faktiskt om kommunen ville köpa vår kopia sen, men de var inte intresserade, berättar han.

Mottagningsstationen i Dömestad fick ett varmt mottagande.

Mottagningsstationen i Dömestad fick ett varmt mottagande.

Mottogs med tårtkalas

Ett av Hans bästa minnen hände för 10 år sen. En mottagningsstation skulle byggas utanför Västerlösa för att kunna hantera elen som matades in till elnätet från vindkraften. Men först behövde de hitta en plats att bygga på. Hans och en kollega fick uppdraget.

– Vi åkte ut flera gånger för att träffa alla som påverkades och hade mycket diskussioner med markägarna, både enskilt och i grupp.

När bygget var klart arrangerades ett Öppet hus för personer i trakten för att visa upp den nya mottagningsstationen.

– Klockan slår 18 och då kommer de gående med en tårta som de bjöd oss på och hälsade oss välkomna till Dömestad. De tyckte att vi hade gjort ett fint jobb. Allt föll bra ut och det kändes värt det.

Livet efter MSE

Hans fyllde 60 år 2020, men än är det ett tag kvar till pensionen. På frågan vad han kommer sakna mest svarar han: 

– Att få vara en del av samhällsplaneringen. Jag får träffa många olika människor och tycker det är jättekul att få vara med och påverka, vara en kugge i maskineriet och se nya områden växa fram.

Hjälpte denna information dig? Nej