Miljövärden för vår fjärrvärme

Fjärrvärme är ett resurseffektivt val. Här hittar du detaljerad information om fjärrvärmens miljöpåverkan, vilka bränslen som används och hur vi optimerar användningen av våra resurser tillsammans med Linköping. Informationen gäller för dig med verksamhet i Mjölby.

Fjärrvärmenätet är ihopkopplat med Linköping

Fjärrvärmen i Mjölby produceras främst av biobränsle (skogsflis). Eftersom Mjölbys fjärrvärmenät är ihopkopplat med Linköpings fjärrvärmenät produceras värmen också av avfall. I Linköping produceras fjärrvärmen av avfall från bland annat Mjölby kommun. Att de båda näten är ihopkopplade gör att vi kan ta vara på resurserna på ett bättre sätt. Stora delar av året är det ett överskott av värme i Linköping – det överskottet hjälper till att värma upp delar av Mjölby.

Vi menar att det är resurseffektivt att producera el och fjärrvärme av avfall som inte går att återanvända eller materialåtervinna. När du sorterar ditt avfall och lämnar så lite som möjligt till förbränning hjälper du till att minska klimatpåverkan.

Basera dina beslut på framtida förutsättningar

Vår omvärld förändras hela tiden och det gäller även energisystemen. Ditt val av energikälla och hur mycket energi du använder har en direkt påverkan på miljön. Därför är det viktigt att förstå hur den framtid energikällan kommer att användas i ser ut, och hur dina val påverkar energisystemet under flera år framåt när du gör en investering. En ökad användning av fjärrvärme kan till exempel leda till mer effektiv samproduktion av el och värme, vilket i sin tur hjälper till att minska beroendet av fossil elproduktion från Nordeuropa. 

Enligt Värmemarknadskommitténs överenskommelse bör vi använda ett beslutsperspektiv när vi överväger ändringar i till exempel uppvärmningssystem eller gör åtgärder för energieffektivisering. Det innebär att vi ska blicka framåt och basera våra beslut på framtida förutsättningar snarare än att enbart förlita oss på historisk data.

Tidstegen –  verktyg för att välja framtida energilösning

Verktyget Tidstegen från forskningsinstitutet IVL hjälper dig att utvärdera dina energibeslut, som till exempel att effektivisera energianvändningen eller att välja mellan fjärrvärme och andra alternativ.  Kontakta Tekniska verkens energistrateg om du vill ha vägledning i Tidstegen.

Redovisningsvärden

Tillsammans med Värmemarknadskommittén (VMK) har vi tagit fram en gemensam beräkningsmodell för att kunna följa upp utsläppen från fjärrvärmenätet. Beräkningen utgår från ett bokföringsperspektiv och inkluderar utsläpp kopplade till både energiutvinning, bränslehantering och transport. Beräkningsmodellen fördelar utsläppen för förbränning av avfall till fjärrvärme- och elproduktion, och inte till de produkter som har blivit avfall.

Mer om värmemarknadskommitténs metodik på Energiföretagens webbplats

Direkta produktionsutsläpp

Kategori Värde, g CO2e/kWh
Förbränning 43,2 (varav 40,4 g kommer från avfall)
Transport och produktion 6,5 (varav 5,5 g kommer från avfall)
Summa 50

 

Resursanvändning

Kategori Värde
Primärenergifaktor 0.28
Andel restbränsle 34 %

 

Förnybarhet

Kategori Andel
Förnybart 88 %
Fossil olja 1 %

 

Bränslemix

Typ av bränsle Andel Ursprungsland
Avfall 26,9 % Sverige, Norge, Storbritannien, Italien, Irland, Polen, Finland, Danmark, Estland
Returträ 7,1 % Sverige, Norge, Storbritannien
Restprodukter från skogsindustrin 64,7 % Sverige, Lettland
Bioolja 0,4 % Sverige, Tyskland, Argentina
Fossil olja 0,9 % Information kommer

 

Övriga miljöaspekter

Miljöaspekt g/kWh
Nox 0,14