Kvinna med flyttkartong

Tips för dig som flyttar

Välkommen till oss!

MSE är ditt energibolag i Mjölby. Här har vi samlat tips och saker som är bra att veta när du ska flytta, oavsett om du är ny i stan, precis köpt hus eller flyttar till din första lägenhet.

Att göra innan du flyttar

Denna lista är bra att checka av innan flyttlasset går.

För att få el hemma behöver du ha två avtal, ett för elnätet och ett för elhandel. Avtal för elnätet ska du teckna med nätbolaget som äger elnätet i nätområdet du flyttar till. I Mjölby kommun är det vi som äger en stor del av elnätet och enklaste sättet att teckna avtal är att göra en flyttanmälan på vår webb.  

Gör flyttanmälan

Skillnaden mellan elnät och elhandel

Vad går elnätsavgiften till?

Glöm inte att välja elavtal

När du flyttar in får du automatiskt ett anvisningspris för den el du använder. Det avtalet är lite dyrare, och därför är det bra att så snart som möjligt välja ett elavtal så att du får bättre pris. Du får välja vilket elbolag du vill.

Vi rekommenderar 100 procent förnybar el från vårt elbolag Bixia. När du väljer Bixia kan du få närproducerad el från Östergötland och bidrar till utbyggnaden av mer förnybar och närproducerad el. Du kan också välja att flytta med ditt nuvarande elavtal till din nya adress.

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. Det är också bra att anmäla din nya postadress till Adressändring och få eftersändning av posten, så att all viktig post skickas till nya adress.

→ Gör flyttanmälan till Skatteverket 

→ Adressändring och eftersändning av post

Hemförsäkring = mindre bekymmer. Har du inte en hemförsäkring sedan tidigare är det hög tid att skaffa en nu. Om du redan har en hemförsäkring kan du kontakta ditt försäkringsbolag så hjälper de dig att ändra adress eller uppdatera avtalet om du byter boendeform.

Sortera och återvinn

Plocka extra klimatpoäng i samband med flytten genom att sortera och återvinna det du kan.

Skänk och sälj

Har du prylar, kläder eller möbler du inte vill ha eller behöver? Låt dina saker flytta in hos någon annan. Sälj dina saker eller skänk dem så gör du en insats för miljön. 

Kunder står på stan i Mjölby och tittar på mobilen

Ny i Mjölby?

I Mjölby kommun är det vi som ansvarar för elnät, fjärrvärme och utomhusbelysning och det har vi gjort de senaste 40 åren. Vi är lokala och jobbar hårt för en hållbar framtid. Välkommen till potatisstaden!

För dig som flyttar till hus

Det är mycket tänka på som ny husägare. Vi rätar ut några frågetecken som du kanske har när du flyttar in.

Om du skulle drabbas av ett avbrott så är det viktigt att veta var proppskåpet och fjärrvärmecentralen finns, så att vi snabbare kan felsöka och hjälpa dig.

Här sitterna mätarna

  • Elmätaren kan vara placerad på lite olika ställen i huset. Det vanligaste är att de sitter placerade i ett elskåp på ytterväggen av ditt hus.
  • Värms huset av fjärrvärme så hittar du oftast fjärrvärmecentralen i källaren, i ett tvättrum eller större badrum.

Allt du behöver veta om dina mätare, mätarbyten och fjärravlästa mätare.

Om du flyttar till ett hus med fjärrvärme ingår gratis rådgivning. Tillsammans går vi igenom alla delar på din fjärrvärmecentral och vad du kan göra själv. Kontakta oss för att boka rådgivning.

→ Boka gratis rådgivning

→ Så funkar din fjärrvärmecentral

Innan du börja gräva behöver du att ta reda på om det finns några ledningar i marken. Det gör du genom att beställa en gratis ledningsanvisning från Ledningskollen.

Vi erbjuder flera tjänster som gör din vardag enklare och mer hållbar.

Köp förnybar el från Bixia, surfa snabbt med fiber från Utsikt Bredband, värm ditt hus och pool med resurseffektiv fjärrvärme, ladda elbilen hemma med en laddbox från Mer eller varför inte installera solceller på ditt tak? 

I Mjölby sköts sophämtningen av Mjölby kommun.

 → När kommer sopbilen?

För dig som flyttar till lägenhet

Undrar du hur du får el till din nya lägenhet eller vilka datum du ska ange i din flyttanmälan? Här får du svar på några vanliga frågor om flytt till lägenhet.

För att få el i din bostad behöver du ha två avtal, ett för elnät och ett för den el du använder. Vi ansvarar för elnätet i Mjölby kommun och när du flyttar till våra områden ska du anmäla det till oss. För elen du använder (elhandel) kan du välja vilket elbolag du vill.

Om du har ett elnätsavtal hos oss sedan tidigare behöver du anmäla inflytt på din nya adress och anmäla utflytt från den gamla. Du flyttar alltså inte med det avtal du har sedan tidigare, utan avtalet är kopplat till adressen. 

Anmäl flytt av elnätsavtal

När du anmäler flytt anger du de datum som står i ditt  bostadskontrakt:

  • Vid inflytt anger du datum för tillträde.
  • Vid utflytt anger du den sista dagen som du har tillgång till bostaden.

Läs fler tips inför flytten och gör din flyttanmälan

Man dricker kaffe vid datorn i köket

Mina sidor ger dig koll 

Du som står på avtalet får automatiskt tillgång till Mina sidor, men du kan också ge andra tillgång till kontot. På Mina sidor kan du:

  • Se statistik för din el
  • Se dina fakturor
  • Ändra dina inställningar
  • Hantera dina ärenden

Lämna gärna din e-postadress 

Vill du slippa pappersutskick från oss? Kolla att vi har din e-postadress så skickar vi information till din inkorg istället. Uppdatera dina kontaktuppgifter under inställningar på Mina sidor.