Person fyller en tvättmaskin med tvätt

Per minskade sin elförbrukning med 31 procent

Person fyller en tvättmaskin med tvätt

Fakta

Namn: Per
Boendeform: Villa (162 m²)
Hushåll: 5 personer och två kaniner
Uppvärmningsform: Eluppvärmning
Elavtal: Rörligt

En genomsnittlig villa med eluppvärmning förbrukar i snitt 25 000 kWh per år. En femtedel går till hushållsel, en femtedel till varmvatten och resterande till uppvärmning. Hos Per såg det ungefär likadant ut, han och hans familj förbrukade 22 000 kWh under 2021. Under 2022 bestämde de sig för att minska sin elförbrukning och sänkte den med 31 procent.

Var det svårt att ställa om?
– Nej, det handlar mest om att bestämma sig. Tidigare har vi använt el utan att reflektera över det, men nu har vi gått från att vara omedvetna till att vara medvetna. Alla i familjen har hjälpt till med att minska förbrukningen.

Vad har ni gjort för att minska elförbrukningen?
– Till största del handlar det om beteendeförändringar. Vi har halverat duschtiden från ungefär 15-20 minuter till 5-10 minuter. Vi tvättar bara fulla maskiner, även om favoritjeansen ligger där och vill användas igen. Stängt av apparater när de inte använts. Släckt lampor när vi lämnar rummet. Ja, som mitt favorituttryck lyder – många bäckar små gör en stor å!

Har ni gjort några investeringar?
– Eftersom en stor del av vår förbrukning gick till uppvärmning valde vi att installera en liten luftvärmepump i hallen. Dessutom använder vi braskaminen mer. I framtiden skulle vi kunna göra ännu fler investeringar, så som att byta all belysning till LED-lampor, isolera eller skaffa solceller.

Person fyller en tvättmaskin med tvätt

Fakta

Namn: Per
Boendeform: Villa (162 m²)
Hushåll: 5 personer och två kaniner
Uppvärmningsform: Eluppvärmning
Elavtal: Rörligt

Illustration av hur du kan plana ut din elförbrukning

Dammsug först, tvätta sen

Om du gör en sak i taget istället för alla samtidigt kan du minska effekttopparna och jämna ut elförbrukningen. Genom att spara el och bara använda en större elpryl i taget, kan vi tillsammans få elen att räcka till även i vinter.