Kunder umgås över fika hemma

Den el du sparar spelar roll

Elmarknaden i Sverige och Europa är mycket ansträngd just nu. Priserna är höga och kan stiga ännu mer. Men vi kan förbättra situationen tillsammans, för all el du sparar påverkar både ditt och grannens pris. Här hittar du information om läget och hur du kan minska din elförbrukning.

En kvinna håller i ett lock över en ångande kastrull på spisen

Mjölbyborna har sänkt sin elförbrukning under hösten

Mjölbyborna använde 20 procent mindre el i november jämfört med november förra året. Motsvarande siffra för oktober var 22 procent. Siffrorna visar att privatpersoner i alla åldrar och i alla boendetyper står för energisparandet.

– Även om vädret varit något varmare än förra året och att vi ser en viss solcellseffekt så är ändå besparingen betydande. Genom att alla hjälps åt räcker elen till fler säger Fredrik Remneblad, vd för Mjölby-Svartådalen Energi AB.

Hur minskar jag min elförbrukning?

Ett första bra steg är att skaffa sig koll på sin egen elförbrukning. Vad använder du elen till? Sedan är du redo att göra förändringar. Faktum är att små förändringar kan göra stor skillnad. Här får du tipsen du behöver för att med enkla medel spara både pengar och el.

 

Hitta ett elavtal som passar dig

Dammluckorna vid vattenkraftverket  vid Svartåfors

Hur fungerar elmarknaden?

Elmarknaden i Sverige är komplex och innefattar många olika delar som alla hänger ihop. En förutsättning för att vi ska ha en trygg elförsörjning är att vi producerar el i hela Sverige, har en välfungerande elmarknad och att vi också har möjlighet att både importera och exportera el.