Om fjärrvärme

Har du funderat på hur vattnet i duschen blir varmt? Eller var värmen i elementen egentligen kommer från? Allt handlar om fjärrvärme.

Idag får mer än hälften av Sveriges befolkning sin värme från fjärrvärme. Det finns över 23 000 km fjärrvärmerör i Sverige som förgrenar sig under våra städer för att värma upp våra element och ge oss varmvatten i duschen. 

Mjölby kraftvärmeverk producerar vi både el och fjärrvärme och när du är kund till oss bidrar du till minskad elanvändning lokalt och ökad elproduktion från förnybart bränsle. Det gör att vi tillsammans minskar koldoixidutsläppen. Men vad är fjärrvärme egentligen?

Film - Hur fungerar fjärrvärme

Vad är fjärrvärme?

Fjärrvärme produceras genom att återvinna energi från allt möjligt. Det kan vara sågspån, spillvärme från stålverk, brädor och plank, videoband eller dina gamla gymnastikskor. Allt som inte går att återvinna på annat sätt på återvinningsstationen omvandlas till värme i kraftvärmeverket. I Mjölby använder till största del biobränsle (skogsflis), men vi köper även in energi från Linköping - via den fjärrvärmeledning som går mellan städerna.

På Mjölby kraftvärmeverk finns en panna som är 800 grader varm. Pannan hettar upp vatten som pumpas ut i rören som sträcker sig som grenar under stadens gator. Rören når ändra fram till ditt hem, kontor, butiker och lokaler, där värmen sprids som hetvatten i kranar och element.

Fjärrvärme är en effektiv och hållbar energilösning som ger en enklare vardag. Hemma har du en fjärrvärmecentral med värmeväxlare som värmer upp ditt hus och ser till att du alltid har varmvatten. Fjärrvärme gör luften renare i Sverige.

Varför fjärrvärme?

Visste du att hälften av Sveriges befolkning får sin värme från fjärrvärme? Med fjärrvärme har du alltid värme och varmvatten hemma och fördelarna är många.

  • Enkelt - Vi sköter värmen, du får tid till annat
  • Pålitligt - Vi har mycket hög leveranssäkerhet
  • Prisvärt - Vi värmer hus och vatten till en låg kostnad
  • Hållbart - Resurseffektivt och renare luft

I vilka områden levereras fjärrvärme?

Fjärrvärmen finns främst i tätorterna och vårt nät täcker merparten av Mjölby, Mantorp, Sya, Spångsholm, Skänninge och Väderstad som idag får sin värme från vårt fjärrvärmenät. Vår största produktionsanläggning är Mjölby kraftvärmeverk som ligger på Sörby industriområde i Mjölby. En del av värmen kommer även från en fjärrvärmeledning mellan Linköping och Mjölby.

Lämna en intresseanmälan

Hjälpte denna information dig? Nej